Heräsin aikaisemmin kuin yleensä ja yllätys yllätys supermotivoituneena. Yes i can! Söin aamupalaksi paahtoleipää juustolla ja tomaatilla ja keitetyn kananmunan, seurana join sammiollisen teetä. Myöhemmin vielä pullakahvit. Vielä en ole edes ehtinyt ajatella lakkoani. Go minä!

Viime viikon vaivannut flunssa taitaa myös olla kohta häipynyt, jes! Harrastan laulua ja viheliäisintä mitä tiedän on vilustuminen sillä se tietää lähes aina jonkinasteista harjoittelutaukoa. Voinkin nyt paljastaa parhaat vinkkini flunssanhäätöön:

1. Jalkakylpy: Sammiollinen vettä, sekaan ruokasoodaa ja/tai kylpysuolaa. Liota jalkoja muutama minuutti niin kuumassa vedessä kuin tohdit, kuivaa, rasvaa ja vedä villasukat jalkaan.

2. Höyryhengitys: Sellainen höyryhengityshommeli täyteen kuumaa vettä sekä Carmolis-yrttitippoja ja sitten vain hengittelemään. Tähän toimii myös tavallinen muovisammio, täytä kuumalla vedellä ja vetäise pääsi ylle froteepyyhe. Huom! Tämä vaihtoehto tekee hyvää ihollesi kun ihohuokoset aukeavat ja hikoilet kaikkea kuonaa pois. Pieni minisauna kasvoille ja keuhkoille, hehe!

3. Nenäkannu: Jumalten keksintö! Huuhtelee pois flunssat ja allergiat, tai ainakin helpottaa oloa huomattavasti. Kuulostaa ällöltä mutta ei tunnu todellisuudessa juurikaan miltään: suolavesiliuos toisesta sieraimesta sisään ja toisesta ulos. Pitää vain muistaa hengitellä rauhallisesti suun kautta. Kannattaa lukea ne ohjeet ennen käyttöä, kun siinä kerrotaan ne suola-vesi-suhteet ja miten ei saa huuhtelun jälkeen niistää jne. Mutta tosiaan, nenäkannu on must!

4. Teen juonti: Olen teen suurkuluttaja, tai pikemminkin sanottuna Rooibos-teen. Juon päivässä useita kuppeja teetä olin sitten terve tai kipeä. Kipeänä kuitenkin kannattaa erityisesti pitää huolta nesteytyksestä. Salainen reseptini flunssanhäätöön:

Iso kupillinen teetä hautumaan, pilko sekaan valkosipulia, inkivääriä ja chiliä (mieluiten tuoretta), hunajaa, sekä halutessa Carmolis-yrttitippoja. (huomaatte varmaan että olen vannoutunut Carmolis-fani) Jos on tärkeitä tapaamisia tiedossa tai ette tahdo löyhkätä loppupäivää, jättäkää valkosipuli suosiolla pois. Flunssateen ei muuten kuulukkaan maistua hyvältä, pieni polttelu parantaa kipeän kurkun.

Se, mikä Suomesta ehdottomasti puuttuu, ovat tee-sekoitukset erilaisten vaivojen hoitoon. Saksassa tässä asiassa ollaan aivan eri tasolla, mistä tahansa kaupasta löydät teehyllyistä yrttiteesekoituksen melkein kaikkiin vaivoihin: nuhaan, kuumeeseen, mahakipuun, kuukautiskipuun jne. Itse olen ehdottomasti luonnollisen lääkinnän puolesta, tietyin varauksin tietenkin, mutta mitä vähemmän kemikaaleja kehoon, sitä parempi. 

5. C-vitamiini. Tätä neuvoa on eräs tuttu lääkäri suositellut laulaja-isälleni; kun tuntee flunssan lähestyvän, ottaa tupla-annostuksen C-vitamiiniä (500mg). Varsinkin jos vaikka jokin esitys lähestyy ja on pakko olla skarppina, voi tämä olla pelastus uhkaavalta flunssalta. Olen kuullut että flunssaa vastaan taistellaan myös D-vitamiinin keinoin. 

6. Kun mikään ei enää auta ja olet auttamattomasti flunssassa, on tärkeintä LEPO. Ja samalla kaikki ylläolevat vinkit. Ota rauhallisesti, juo paljon nesteitä ja pidä itsesi lämpimänä. Stressin purkautuminen johtaa usein vilustumiseen, ja se onkin yksi hyvä syy, miksi arkielämän stressiä kannattaa vähentää. Itselläni on infektio-astma, joka puhkeaa usein pitkittyneen flunssan jälkiseuraamuksena. Sen vuoksi yritän kahta kovemmin nitistää kaikki flunssani alkutekijöihin.

Ja nyt pilkkomaan inkivääriä ;)

 

ingwer-wurzel-normal.jpg